© 2010 Green Kitchen Stories

Vattenmelongazpacho

Vanligtvis spenderar vi galet mycket tid i köket, men den här tiden på året föredrar vi att vara ute så mycket som möjligt. När vi trots allt står i köket för att laga middag försöker vi göra det till en snabbvisit, genom att kasta ner lite sallad i en skål, eller mixa ihop några grönsaker till en soppa.

En soppa som vi har varit smått besatta av den här sommaren är gazpacho. Vi har testat olika recept varje gång; en klassiskt variant, en version med mango, en vit gazpacho (som kanske är värd ett eget inlägg) … men den gazpacho som vi tyckte allra bäst om var den där vi använde vattenmelon istället för tomatjuice. Den blev lite sötare och mycket fräschare och somrigare än det klassiska receptet. Och den är superenkel att göra: hacka, mixa, frys ner, ät!

Vi serverade den i små glas och åt som förrätt, men du kan lika gärna hälla upp den i skålar och äta den som en lättare middag, eventuellt tillsammans med en skiva av vårt citrondinkelbröd.

Innan vi går vidare till receptet vill jag bara säga att jag älskar de här bilderna! Den här gången har min superduktiga syster hjälpt oss att ta dem ute i det vackra kvällsljuset. Hon arbetar som fotograf, och fotar för allt från glassiga restidningar till coola litterära magasin. Hon har också varit min fotolärare och bland annat lärt mig om hur man fotar i naturligt ljus, reflektorer och att fota i raw-format. Och varje gång hon har ställt upp och fotat till den här bloggen ser maten supergod ut, men hon fångar också en speciell känsla i bilderna.

Vattenmelongazpacho (receptet kommer ursprungligen från simple blueprint)
Blir ca 8 glas som förrätt eller 4 skålar som middag

1,5 liter (ca 1/2 mellanstor) vattenmelon, urkärnad och delad i 2 cm stora tärningar
2 stjälkar selleri, hackad i bitar
3 medelstora tomater, lite slarvigt hackade (bara så att det blir lättare att mixa)
1/2 gurka, slarvigt hackad
2 röda paprikor, lite slarvigt hackade
2 cm färsk ingefära, skalad och riven
1/2 röd chilifrukt
juice från 2 lime
en näve färsk basilika
salt och färsk svartpeppar

Lägg 5-6 tärningar av vattenmelonen och några bitar selleri i vart och ett av de 8 glasen. Häll resten i en blender/matberedare (eller i en skål och mixa med mixarstav). Låt allt mixas tills det får soppkonsistens, smaka av och tillsätt mer salt och peppar vid behov. Häll upp i glasen och sätt dem i frysen eller kylskåpet (beroende på hur snart soppan ska serveras), den ska vara kall men inte fryst. Servera med en tunn skiva vattenmelon fäst på varje glaskant.

Foton av: Johanna Frenkel

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*