© 2010 Green Kitchen Stories

Rabarber & Jordgubbssaft

Luise och Elsa besöker vänner och familj i Danmark, så jag är helt själv den här veckan. Det är olidligt ensamt utan dem, men jag har bestämt mig för att ägna mig åt mina två favoritsysselsättningar:
Nr 1. Spendera mer tid i köket.
Nr 2. Sova.

Alla som är föräldrar vet att småbarn = mindre sömn och fler genvägar i köket. Så den här veckan kommer jag att lägga ner tid på att laga riktig mat till mig själv och till att sova oavbrutet på nätterna.

Jag gillar faktiskt att laga mat till mig själv. Det är då jag vågar testa nya smakkombinationer och recept, antagligen eftersom det bara är jag som behöver äta upp det om det inte blir gott.

Den här rabarber- och jordgubbssaften är ett exempel på något nytt som jag gett mig på. Det är faktiskt min första saft någonsin (om man inte räknar in att jag stod bredvid min mamma när hon gjorde fläderblomssaft, för 20 år sedan).

Jag hade fått för mig att det var komplicerat att göra saft, men det är det verkligen inte. Man kokar frukt och kryddor med vatten och någon sorts sötningsmedel, silar det, låter det svalna och serverar med massor av is. Det blir tusen gånger bättre än köpesaft, dessutom doftar köket underbart av frukten och kryddorna.

Min saft är kryddad med lime, mynta, ingefära och vaniljstång, vilket ger den en söt och väldigt uppfriskande smak. Ett klart lyckat första försök! Det enda tråkiga med den här saften är att behöva dricka den ensam …

Rabarber- & jordgubbssaft
ca 2 liter saft

Jag har använt det naturliga sötningsmedlet Xylitol (från björk) istället för socker. Om du inte hittar xylitol kan den ersättas med råsocker, palmsocker (eller vanligt socker så klart).

1 liter rabarber, skivad i 1 cm tunna bitar
1/2 liter jordgubbar, halverade
5 cm ingefära, skivad i 1 cm tunna bitar
2 1/2 dl xylitol
1 vaniljstång, skuren öppen
1 liter vatten
juice från 2 limefrukter (ca 1 dl)
20 myntablad

Dekorera med: Några skivor rabarber, jordgubbar och lime.

Blanda ihop rabarber, jordgubbar, ingefära, xylitol, vaniljstång och vatten i en stor kastrull. Koka upp och sänk sedan temperaturen. Tillsätt limejuicen och myntan. Låt puttra i 20-25 minuter, rör om ett par gånger. Häll allt igenom en sil och släng resterna. Häll upp i lufttäta tillbringare och låt svalna i kylen, saften håller sig ca en vecka.

Servera i en stor tillbringare med mycket is, färsk rabarber, jordgubbar och några limeskivor.

One Comment

  1. Posted 6 Jun ’10 at 22:09 | #

    Ser ju helt vansinnigt läskande ut! Blev riktigt törstig nu… Verkar vara en god och fräsch smakkombination!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*