© 2010 Green Kitchen Stories

Potatispizza

Potatispizza har en speciell plats i mitt hjärta. Den här enkla och rustika pizzan innehåller bara ett fåtal ingredienser (ingen tomatsås) och är i stort sett omöjlig att hitta på svenska restauranger/pizzerior. Så den enda gången vi äter den är när vi bakar den själva, och den får mig alltid att tänka på Rom. Där kan man beställa den på i stort sett varenda restaurang, men den smakar bästa köpt från någon av de många hål-i-väggen-ugnarna. Där bakar de otroligt lååånga pizzor och så köper man en bit genom att visa med händerna vilken storlek man vill ha. Vanligtvis är de bakade med massvis av olivolja, vetemjöl och parmesan, vi har gjort en lite nyttigare variant av det här receptet, genom att använda mindre olivolja, rågmjöl istället för vetemjöl och getost istället för parmesan. Rågmjölet kan vara lite knepigare att baka ut, men man får en väldigt god och knaprig pizzabotten.

Det finns en speciell anledning att vi lägger upp det här receptet nu. I slutet på veckan åker vi nämligen till Toscana i Italien, och vi har bestämt oss för att ta med både kamera och dator. Så om vi bara får tag på en internetuppkoppling så kommer vi att blogga om fler italienska favoriträtter där nere.

Potatispizza med Getost (inspirerat av The Italian Dish)
1 stor pizza, 16 mindre delar

Pizzadeg:
2,5 dl ljummet vatten
2 tsk torrjäst
2 tsk salt
6-7 dl rågmjöl (vi använde hälften grovt och hälften siktat)
2 msk olivolja

Fyllning:
3 medelstora, fasta potatisar
2 msk salt
4 msk olivolja
2 knipplökar
1 knippe färsk rosmarin, grovt hackad
100 g getost
salt & svartpeppar

Häll det varma vattnet i en medelstor skål. Tillsätt salt och jäst och rör om. Rör i 5 dl mjöl. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, till degen har formats till en boll och kan börja knådas. Knåda den ett par minuter, tillsätt mer mjöl ifall degen fastnar på händerna. Lägg tillbaka den i skålen och häll över olivoljan. Knåda degen tills oljan är inarbetad i degen. Sätt en plastfilm över skålen och låt jäsa 1 1/2-2 timmar på ett varmt ställe (inte dragit).

Under tiden, kan potatisarna förberedas. Skiva dem tunt med en mandolin eller med en kniv. Lägg potatiskivorna i en djup skål, strö över salt och häll på kallt vatten. Låt stå i i ungefär en timme. Häll bort vattnet, skölj potatisskivorna och torka av dem med en kökshandduk.

Sätt ugnen på varmast möjliga temperatur (ca 250 grader). Ta bort plastfilmen från degen, som nu har svällt till dubbla storleken, och börja knåda ut den på ett mjölat bakbord (ev kan man tillföra lite extra mjöl om degen är kletig). Knåda, platta och dra i degen tills du har fått den till önskad tjocklek, flytta den då till en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rågmjöl är inte lika lättarbetat som vetemjöl men om man drar försiktigt i degen och knådar med handflatorna så borde den hålla ihop. Ett annat trick är att rulla ut den direkt på bakplåtspappret med en mjölad kavel och sen bara dra över bakplåtspappret till ugnsplåten.

Pensla degen med ett tunt lager olivolja. Lägg på potatisskivorna, lök, rosmarin, 75 g av getosten, salt och nymalen svartpeppar. Häll på resten av olivoljan så att alla potatisskivor har lite olja på sig. Baka den 15-20 min i ugnen (kortare tid om du har varmare ugnstemperatur), den är färdig när potatisen är gyllene och pizzakanterna ser lite brända ut. Strö över resten av getosten, dela den i mindre bitar och servera direkt.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*