© 2010 Green Kitchen Stories

Kladdiga Nötrutor

Under vår första månad med Elsa har vi lärt oss hur mycket som helst om att vara föräldrar. En lärdom är att vi inte enbart behöver kunna ta hand om vår dotter, vi behöver också ta hand om alla släktingar, grannar och vänner som tittar förbi för att träffa vår lilla flicka. Vi hade tänkt ta det försiktigt, inte stressa henne med för många nya röster och ansikten, men när vi räknade efter insåg vi att vi har haft besök nästan varje dag sedan hon föddes. Några stannar på lunch, andra på kaffe och en kaka. Men eftersom vi oftast inte har kakor hemma har vi försökt improvisera ihop lite mindre onyttiga sötsaker med det vi har i skafferiet. Och det var så de här kladdiga nötknäcken kom till.

Sältan i jordnötssmöret, sötman i den torkade frukten och de stora nötbitarna gör dem faktiskt ganska oemotståndliga. Smaken påminner lite om Snickers, trots att dessa är gjorda utan, socker, mjöl eller smör!
Vi har också använt exakt samma recept för att göra nöttryfflar. Det är ännu enklare och kräver ingen tillagning alls, endast en blender. Följ instruktionerna från det här receptet.

Kladdiga Nötrutor

10 färska dadlar (hackade)
2 msk vatten
1 1/2 dl ekologiskt jordnötssmör (utan tillsatser)
2,5 dl blandade nötter (vi använde pistage-, cashewnötter och mandlar, grovt hackade)
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl solrosfrön
1 1/2 dl torkad frukt (vi använde gröna och gula russin och gojibär)
1/2 tsk salt

Täck en form med bakplåtspapper. Rör ihop hackade dadlar, vatten och jordnötssmör i en kastrull på låg/medium värme. Häll i de övriga ingredienserna efter någon minut och rör runt tills allting är täckt och kladdigt. Häll i lite fler nötter om blandningen känns för kladdig och lite mer vatten om den är för torr. Häll blandningen i formen och sätt den i frysen i minst en halvtimme. Använd en kniv som är doppad i hett vatten för att skära upp rutorna innan servering. Förvara in en lufttät behållare i kylen.
Obs! Om du inte vill ha dem kladdiga kan du stoppa in dem i ugnen på 175°C i 20-25 minuter. Då får du nötkakor istället.

2 Comments

  1. Posted 18 Jun ’12 at 15:36 | #

    Lät väldigt gott, ska helt klart testa. Tack!

  2. Margaretha
    Posted 23 Feb ’14 at 04:52 | #

    Delicious!!!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*