© 2010 Green Kitchen Stories

Italiensk fruktsallad

Hej, vi skriver det här inlägget under Toscanas sol. Vi har olivträd på vänster sida av vårt hus, vindruvsplantor på höger, och rosmarin, salvia och lavender i vår trädgård. Och efter en vecka här har jag fått för mig att till och med Elsa doftar lavendel.

Vi lovade att vi skulle blogga härifrån. Och även om tre italienska P (Pasta, Potatis & Pizza) har gjort vår resa lite mindre hälsosam än vad vi är vana vid har vi försökt att hålla våra middagar enkla, med färska grillade grönsaker, sallader och flera olika dressingar, röror och såser.

Igår kväll avslutade vi middagen med en typiskt italienska fruktsallad och vår egen variant av en honungszabaglione. I Italien varierar man frukten i den salladen efter säsong, vi använda olika stenfrukter och Cantaloupemelon. Vad som skiljer den här fruktsalladen från en vanlig svensk är att frukten först vänds i citronsaft och socker (vi använde honung) och sedan får dra några timmar i kylen så att fruktsafterna frigörs och smakerna blir intensivare.

Macedonia di Frutta
4 personer

25 körsbär, urkärnade och delade
6 aprikoser, skurna i båtar
3 persikor, skurna i båtar
1/2  cantaloupemelon, skuren i tunna båtar
juice och tunna skal från 1 stor citron
2 tsk honung

Honungszabaglione
5 äggulor
3 tsk honung
1 dl vitt vin
2 dl yoghurt
färsk lavendel

Att göra fruktsalladen: Lägg all frukt i en stor skål. Blanda citronsaft, skal och honung i en liten skål, rör om med en sked och häll över frukten. Vänd runt frukt och citronblandningen så att allt blandas, smaka av och tillsätt extra honung eller citron om det behövs. Sätt i kylen i minst två timmar.

Att göra honungszabaglionen: Vispa äggulorna med honungen i en stor rostfri skål tills de är helt blandade. Håll skålen över sjudande vatten och vispa tills äggblandningen får en ljusare färg och tjockare konsistens, ca 3-4 minuter. Häll i vinet och ett par stycken lavendelblommor och fortsätt vispa till blandingen har blivit ljus, tjock och har ökat kraftigt i volym, ca 10 minuter. Om blandningen skär sig är det för varmt, ta bort den från det sjudande vattnet och vispa kraftigt några sekunder.

När zabaglionen är ljus och luftig är den färdig och ska kylas ner genom att sänka ner skålen i en större skål fylld med isvatten. Vänd i yoghurten när den kallnat. Använd direkt eller täck med plastfilm och förvara i kylen i upp till 2 dagar.

Servera genom att lägga upp fruktsalladen i 4 glas eller skålar. Sätt en klick zabaglione på och toppa med några lavendelblommor.

3 Comments

 1. Lotta Pleje
  Posted 13 Jan ’12 at 17:49 | #

  Ni har en fin sida och vad jag förstår så jobbar ni ganska mycket på den, men jag stör mej på att jag måste plöja igenom alla era recept för att hitta det jag söker, en innehållsförteckning vore bra. Så man kan klicka sig dit man vill.

  • Posted 13 Jan ’12 at 23:58 | #

   Hej Lotta, tack för din kommentar. När vi började blogga gjorde vi det på tre språk (engelska, svenska och danska), men efter ett tag insåg vi att det var mer än vad vi klarade av. Därför skriver vi nu endast på engelska, och om du är inne på den sidan så har vi ett fullständigt receptindex. Här är länken till det: http://www.greenkitchenstories.com/recipe-index/
   Lycka till i matlagandet!
   /David

 2. Catrin Borneskog
  Posted 17 Okt ’13 at 13:10 | #

  Hej,
  undrar om Ni har nåt recept på glutenfritt bröd?
  Varmaste hälsningar
  Catrin

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*